gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

aldi opening hours todays australia-opening-times.com www.unama-afg.org openj-gate.com opencities.ca
10.03.2009 Jarret pulsující (Karel Vodňanský)    PDF Tisk Email
Recenze

Země či kdosi pod či nad námi zařídil to tak, že jeden má talent na jedno a druhý na čtvrté a pak pár výjimek skoro na všechno, ale to už je jiný příběh. Mezi těmi talentovanými jsou i mnozí, jež mají talent na hudbu. Někteří z nich jen tiše s vůní hnijících jablek v šupleti si básní a jiní nesou svůj talent v svět více či méně fyzičtěji. Méně skrze komponenty zachycující a Hanka Skřivánková na snímku z koncertu - foto: Katka Esserová ©poskládané, různé ty nosiče a playbacky v tývý a více zejména prostřednictvím koncertů. Pomineme-li různorodost názorů na výbornou hudbu, je nabíledni, že často v kvalitě převažuje nebo je vyvýšen jen jeden z těchto projevů. Jednou ze skupin, kde koncertní výkon svou vtahovačností značně převažuje nad uhranutím soundem desky je i skupina Jarret.

Nechci vůbec říci, ani naznačovat, že by kvalita studiových nahrávek Jarretu byla nějak průměrná či dokonce nízká, naopak. Přesto však jsou jejich koncertní výstupy natolik sugestivní a živé v pravém smyslu toho slova, že doposavad dávám raději přednost koncertům. O to více jsem potěšen, že méně jak po pěti letech vydali desku novou, jež je právě záznamem jejich koncertu, a to ještě z jejich domovské scény Malého divadla v Liberci. Ještě o něco více než potěšen jsem pak zvědav, zda se jim vtahující náladu koncertu podařilo skrze komponent nosící vtěsnat i do našich domovů. Odpověď na mé očekávání není tak jednoznačná a žel ani naděje do tohoto smíšeného svazku vkládaná se plně neuskutečňuje. Stejně jako interpreti jsem za, aby měl koncert určitou gradaci, což deska Jarret sobě splňuje, avšak vzhledem k tomu, že otvírákem se jim stal takřka světový hit od Suzanne Vega, je otázkou, jestli se domnívali, že udrží takhle vysokou a stoupající laťku po celý koncert, nebo jestli dopředu věděli, že vtahovačně When Heroes go down zdaleka nezapůsobí. Unyle a nepatřičně pak působí i následující Čarování a zejména pak jinak výborná skladba Slavnosti ticha. Přes písňově kvalitní začátek tak samotný koncert zdá se začíná až Znamením blíženců. Zcela do konečně se rozjíždějícího vlaku naskakujete výbornou cover verzí písně izraelské popové zpěvačky Noa I don´t know. Nasazenou laťku udržuje i na desce Unikat nepovedený Zakopaný pes, jenž jinak zaranžován se slušivou elektronikou i dechovými nástroji pozdvihuje koncertní energii. Následující sekvence tří pomalých písní nijak neubírá na koncertní gradaci a štafetový kolík zrychlujícího se tempa předává výsostně, plně Vašákova Nebudeme, budeme, jež je vůbec jednou z nejlepších interpretací celého koncertu. Výborné koncertní tempo a nasazení potom udržuje všech pět následujících písní. Ať již energická Sto kroků samoty, klidné melancholické Klíčení či jinak ne zrovna textově vydaření Šumaři s obr třešní na dortu v podobě Havlíkova Blues pro první řadu. Energicky koncertně byl oproti violoncello versi na albu Vztahem zapni zachován i zvnitřnělý výstup Hanky Skřivánkové v písni Spustil se. Snad zamýšlený drobný odpočinek před závěrečným finále v podobě cover verze písně Strong Enough od americké zpěvačky Sheryl Crow a zejména Vašákův Don Quijote jsou spíše rušivými. Obecně je samozřejmě přínosem, že jinak těžko vydavatelné úpravy a interpretace písní zahraničních zpěváků a skupin mohou být tímto způsobem i oficiální cestou zaznamenány, ale vůbec si nejsem jist, zda desce prospělo, aby tam byla většina jimi převzatých písní. Ač se snažím jinak Opovrhovu spíše unikat, Jarret sobě a nám dokázal, co za kouzla dokáže nová výborná aranžmá a koncertní interpretace s postarší nevýraznou písní. Jako na talíři výborně prostřeno pro výsostné finále Venku zuřícího jara (a to živý záznam pořizovali skoro na podzim!).

Album Jarret sobě s sebou přináší možnost být vtáhnut do jejich spontánní koncertní atmosféry, na koncert samý. Na desce jsou místa vtahující, jsou tam místa překvapivých aranžmá, ale jsou i místa, která nevtahují vůbec, a jež tak nejenom přerušují koncertní spolubytí, ale kazí tak i kladné vyznění celého koncertu/desky. Ač záznam koncertu není lepším a nemůže nahradit či vylepšit náladu koncertu samotného, snad až na to, že při poslechu nejste rušeni na koncertech jakoby nepřítomně působícím Michalem Třešňákem, je rozhodně velmi dobrým přiblížením atmosféry koncertů Jarretu. "Děkuju hezky."

Jarret - Jarret sobě. Indies Scope 2008.


Sdílet na...
Kam dál?

» Jarret: Posouváme se v čase (Tomáš Hrubý)

» Soutěž o vánoční dárek od Jarretu (FOLKtime.cz)

» Druhá tráva, Jarret a Tomáš Klus = nominace na Žánrové ceny Anděl 2011 (Školník)

» Dvakrát cesta na severovýchod… a jednou do Válce (Tomáš Hrubý)

» Jarret vydává nové CD Za hrany (Eska)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
David Konopáč  - Re: Jarret pulsující   |90.176.62.xxx |10.03.2009 08:25:00
Děkuji Vám za recenzi, pane Vodňanský. Bohužel jsem ale většině vět přes několikeré čtení neporozuměl. Vaše snaha o neotřelý sloh způsobila jeho nesrozumitelnost. A protože u recenze mě zajímá více obsah než forma, mrzí mě, že jsem ho nebyl schopen rozšifrovat. (Možná je chyba na mé straně) Rozhodně pište dál, pane Vodňanský, ale za sebe prosím, poněkud jednodušeji.
A to Jarret moc neznám  - Re: Jarret pulsující   |86.49.10.xxx |10.03.2009 08:28:00
Recenze obsahuje jazykové skvosty jako např... zda se jim strhující náladu koncertu podařilo skrze komponent nosící vtěsnat i do našich domovů či .. vtahovačně When Heroes go down zdaleka nezpůsobilo..
Je to laskavé, nabubřelé a silně připomínající "vesele a skočně" kritika Cimbury.
V neděli byl promítán film Plavecký mariáš, kde se pan Marvan ptá svazáků, proč mezi sebou ještě trpí ulejváka, co myslí jen na fotbal. Odpověď předsedy v rádiovce zní : Ten už se vyřadil sám..
Stane se to i tady, lidi, to se nedá číst..
Lidi bděte, neblbněte  - Re: Jarret pulsující   |86.49.10.xxx |10.03.2009 08:31:00
Jéžiši Kriste, to jsou strašný bláboly. Ten pán snad za to ani nemůže. Pokud má něco společného s Mistrem Janem Vodňanským, tak je to na veřejné zřeknutí se. Vůně hnijícících jablek,jéžišmarjá !!
Kuba Horák  - Re: Jarret pulsující   |82.150.164.xxx |10.03.2009 09:45:00
Mně se to zas až tak nesrozumitelné nezdá. Jen bych asi (mimo jiné) kořenil slovy jako "vtahovat" (a od něj odvozenými) nebo koncert..o něco méně. Desku jsem zatím neslyšel, i když je Jarret pro mě spolu s Ag Flekem tím nejlepším, co dnešní folk-rock scéna nabízí. I díky této poměrně silně negativní recenzi si jí pustím co nejrychleji.
Stranďa  - Re: Jarret pulsující   |62.77.70.xxx |10.03.2009 10:01:00
Přes krkolomnost použití textu, rozumím co tím chtěl básník říci, bohužel si autor nejspíš neuvědomil, že u Jarretu, který patří k nejoblíbenějším kapelám svého druhu, by měl volit přímočařejší češtinu, jelikož si proti sobě popudil fanoušky této kapely, ale to je v recenzích přece normální, zeptejte se jiných kritiků.
Slávka  - Re: Jarret pulsující   |88.100.35.xxx |10.03.2009 11:04:00
... škoda, že se cédéčko nedá pustit na rychlost 44, jako stará L-píčka, že .... ;)
Hany  - Re: Jarret pulsující   |62.209.192.xxx |10.03.2009 11:38:00
...nebo ty nejstarší, šelakové desky, ty lítaly dokolečka dokonce na 78 otáček! To by teprve byla rychlost!
Ondřej V. Vejsada  - Re: Jarret pulsující   |212.47.11.xxx |10.03.2009 13:53:00
Nechci rýpat, ale kolega Vodňanský (jak je mi známo) je vášnivý fanoušek Jarretu. Jen pro dotvrzení = na vlastní oči jsem viděl třeba na festivalu v Kolíně, jak na ně čekal a když začali hrát, zapálil si slastně doutník a vše si labužnicky vychutnával.
A chcete-li se zeptat = ne, vážně nekecám ;-)
Ondra
Dušan Vainer  - Re: Jarret pulsující   |196.3.50.xxx |10.03.2009 13:57:00
To že si zapálil doutník ještě nic neznamená. Důležité je, jestli vtahoval...
Ondřej V. Vejsada  - Re: Jarret pulsující   |212.47.11.xxx |10.03.2009 14:09:00
:D myslím, že i vyfukoval ;-)
Jiří Zoubek  - Re: Jarret pulsující   |195.113.8.xxx |10.03.2009 14:30:00
A neposral se ?
MK  - Re: Jarret pulsující   |193.179.126.xxx |10.03.2009 14:48:00
A Jiří Zoubek přesně překročil tu hranici, od které by se mělo mazat. Uvádím to jako ilustrativní případ, až to bez vysvětlování nastane.
Horák  - Re: Jarret pulsující   |82.150.164.xxx |10.03.2009 15:31:00
Kdybych ještě používal smajlíky (zkuste to taky, je to mor...něco jako umělý smích v amerických seriálech a my na to přistoupili, aniž bychom si všimli), tak bych jich sem pár vložil...
Allahovec  - Re: Jarret pulsující   |85.70.90.xxx |10.03.2009 15:58:00
Až budete trochu vzdělaný v životopisech literátů tak asi více pochopíte i vůni hnijících jablek - to je totiž odkaz nemýlím-li se na jednoho významného českého básníka, který tvořil básně až pokud mu cosi jablečného hnilo v šuplíku.
chytrej  - Re: Jarret pulsující   |78.108.96.xxx |11.03.2009 00:21:00
Faktická poznámka: ne 44, ale 33 a 1/3 otáček.
ještě chytřejší Hany  - Re: Jarret pulsující   |88.101.244.xxx |11.03.2009 00:54:00
My měli doma gramec, na kterym se daly přepínat tři rychlosti, někdy i bez ohledu na to, jakou placku na něj člověk položil - na to asi naráží Slávka ?
Každá deska měla ale správně jinou rychlost přehrávání - elpíčko 33 1/3 otáček, malá (singl) 45 otáček a ty vinyly 78 otáček.
David Konopáč  - Re: Jarret pulsující   |90.176.62.xxx |11.03.2009 07:59:00
Nebyl to Čech, nýbrž Němec wie ein Murmeltier Friedrich Schiller.
Jiří Zoubek  - Re: Jarret pulsující   |89.176.43.xxx |11.03.2009 08:04:00
Promiňte tedy, neměl kritik diaré ? Já jej mám po přečtení jeho kritiky. Smažete mi to, pokud víte, co je diaré ?
Slávka  - Re: Jarret pulsující   |88.100.35.xxx |11.03.2009 09:39:00
... kvůli doutníku nebo před psaním recenze?
Stráša  - Re: Jarret pulsující   |89.235.16.xxx |11.03.2009 13:07:00
Řekla bych, že naopak fanoušci Jarretu mají smysl pro neobvyklé slovní obraty a poetiku textu, protože jinak by snad jimi ani nemohli být.
Já naopak volám:"Hurá!" Konečně krásná čeština, krásně poetický článek.Na recenzi možná trochu složité, ale myslím, že po těch stále stejných(nerada to říkám, ale i nudných) recenzích a článcích, už bylo na čase! Takže sláva, sláva a pište dále.
Botik  - Jarret nám   |89.102.175.xxx |22.08.2009 00:07:04
Pěkný večer,
potěšila mne vaše recenze. Možná je to i díky mému častému používání složitější češtiny a náročněji poskládaných vět, ale já jsem recenzi porozuměl naprosto 100% a jsem i s jejím obsahem spokojen. Je trochu kritická, ale je kritická na správných místech, takže mohu jen přikyvovat. Rozhodně je mnohem, ale mnohem lepší než nesmyslný paskvil, který nám vznikl na musiczone.cz (neberte jako reklamu, ostatně kdybyste věděli co se na tom serveru nachází za případy, tak byste tam ani nešli) od redaktorky, která očividně nikdy v životě neměla příležitost poznat folk-rock. Jen musím oponovat. S bratrem jsme dost vášniví posluchači a hráči "Nebudeme - budeme" z Unikatu. No a oba dva jsme se jednoznačně shodli, že tato píseň je jediná, kterou Jarreti na koncertě pořádně "zprasili" Ještě teda trochu Spustil se, ale to bylo dáno spíše méně výrazným doprovodem oproti desce. A "donkichot" podle mne zapadl hezky. Ale to je věc názoru (také ho tu rád jako fanoušek jarretů umístím do diskuze).
Hodně úspěchů při dalším psaní, a hlavně nedopadněte jako ta "vymazaná" redaktorka na Musiczonu...

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Listopad 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
     1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
1819
25 

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00