gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

aldi opening hours todays australia-opening-times.com www.unama-afg.org openj-gate.com opencities.ca
25.03.2009 Potřebovalo by zapršet (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Recenze
Ořešák je pětičlenná moravská skupina, která existuje už hodně dlouho, nicméně album má na kontě tuším jediné. To aktuální se jmenuje Hodně dlouho nepršelo, a bohužel, je to znát. Inspiračně nám trochu vyprahlo. Většina melodií se válí ve stojatých, či jen velmi pomalých vodách (úplně neuvěřitelná je v tomto směru Mezi kapkami - pokud by to bylo mezi kapkami špatně roztavené smůly pak ano, a hned následující Čarodějky zní, jak když jsou příslušné bytosti v posledním tažení), čeření pomocí předsazených a skoro všudepřítomných několika druhů fléten je jen spíš takové míchání vody, po kterém na hladině zůstanou takové ty bubliny? No, nevlezli byste do toho. Překvapivě naopak housle v mnoha případech situaci spíše zachraňují.
Je zřejmé, že skupina má blízko k lidovým písničkám - nepřebírá je přímo, ale nechá se jimi zatraceně hodně inspirovat. Naštěstí je neprzní nevhodnou instrumentací, jako některé její krajové kolegyně. Na druhou stranu ale nedosahuje té autenticity a bezprostřednosti - dlužno poznamenat, že takovéto "nedotažení" přeci jen působí méně škody, než "přetažení" folklóru k metalu. Zůstává prostě tak nějak v uctivé vzdálenosti od vzoru. Autorem naprosté většiny písní je vedoucí skupiny a kontrabasista David Maroš. Je ošklivé od ostatních členů skupiny, že ho v tom nechají, protože nebyl-li by vysilován nutností zabezpečit celý repertoár, přinášel by jen ty lepší věci - na CD je to skladba Borovice, Žhář (jakkoliv textově morbidní, je v kontextu těch ostatních písní vlastně veselá a optimistická) a Na co myslí Veronika. Čtvrtá slušná píseň na albu je už irského lidového původu (Modré dálky). Naopak Darované talismany jsou pro posluchače spíše darem danajským - jednu chvíli jsem měl až dojem, že skupina jen tak vydává nějaké zvuky nebo ladí, jak se to rozpadlo. Jediný okamžik, kdy se "pomalost" přetavila do romantiky nastal v písni Nepoznávám.
Slyšet to na koncertě, usnu do třetí písničky, pustit si to doma, tak během první. Nedávejte si na přehrávači "repeat", dopadli byste jako Šípková Růženka. Desku jsem doposlouchal do konce jen proto, že mě kolegové neustále budili a ptali se, kdy to už skončí.

Sdílet na...
Kam dál?

» Jarní koncert Ořešáku (David Maroš)

» Zpráva o Folkovém oříšku v Café Práh v Brně (David Maroš)

» Folkový oříšek v Café Práh v Brně - 17. ročník (FOLKtime.cz)

» Čtyřspřeží od Ořešáku (David Maroš)

» Dvě kapely a dva křty (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
Tomáš Pohl  - Re: Potřebovalo by zapršet   |94.112.202.xxx |25.03.2009 07:51:00
Přiznám se, že jsem Ořešák nikdy neslyšel naživo. Tuhle CD jsem si parkrát otočil v autě a přiznám se, že jsem za volantem neusnul, to bych tohle asi už nepsal. CD není bomba, ale není ani propadák. Na rozdíl od jiných módních, téměř krojovaných kapel, z nichž jedna kdysi velmi adorovaná skončila, si na Ořešáku cením původního repertoáru, byť jej má na starosti jeden člověk. Ono stokrát opakované "Horňácko a Dolňácko" s důrazem na moravskou upřímnost, je někdy víc než dost. Mně se ta deska docela příjemně poslouchala. Je to po létech první CD kapely, takže věřím, že ta druhé bude třeba i lepší. Jinak jsem slyšel daleko větší "pohřby" než ten zde tradičně expresivně autorem "rejžkovsky" popisovaný,ale pochvala od tohoto kolegy recenzenta zůstává bez odezvy strefovačů v diskusi. Smajlík.
Milan B.  - Re: Potřebovalo by zapršet   |85.160.65.xxx |25.03.2009 19:04:00
Snad mne laskaví diskutující omluví, když vyjádřím (už zase)svůj pohled na 4 písničky uvedeného alba, které jsou dostupné na webu skupiny.
Prvním dojmem je velmi nevyrovnaná zvuková stránka a přehlcená až zkreslená kytara (místy i
basa), takže skladby (zejména "Hodně dobrých zpráv") jsou "zahlučené" a tedy špatně "čitelné" (pokud by měl pan MK stejné nahrávky, pochybuji, že by usnul). A samozřejmě všudy přítomný dozvuk.

Skladba "Mezi kapkami" je ve zmíněných 4 písních výjimka. V kontextu ostatních skladeb jde o jakýsi překvapivý pokus čistého folkového pojetí (že by úlitba festivalovým komisím?). Ve zbylých 3 písních slyším řadu vlivů. Vcelku jde o, pro mne příjemně a zajímavě znějící, zvuk. Pojmenoval bych to "moravský klezmer". Moc se mi líbí klarinet a umím si dobře představit, že se skupina dopracuje k naprosto svébytnému zvuku.
P.S. Nejsem ani Kaláb ani babka. Zkratku používám proto, že je to zde zvykem (nejen u osob notoricky známých). a proto, že je to jednoduší. Abych nebyl za hulváta - mé jméno je Bartoška.

Takže děkuji MK za upozornění na zajímavou skupinu.
Luboš Stráník  - Re: Potřebovalo by zapršet   |62.77.70.xxx |25.03.2009 20:46:00
ad: Milan Bartoška - Pokud by vám to nevadilo, docela bych se s vámi chtěl seznámit, váš přístup se mi líbí, už kvůli nadhledu, který máte. Kontakt na mne nejdete na www.stranici.cz Děkuji.
Babka  - Re: Potřebovalo by zapršet   |90.179.188.xxx |25.03.2009 21:21:00
Mně se váš přístup sice moc nelíbí, ale ráda bych se s vámi také seznámila. Mám ráda folkové písničky a letní festivaly, ráda chodím na tramp a jezdím na vodním skútru. Budete-li mít zájem, ozvěte se. Díky. babka51@seznam.cz
B. B. Deneb  - Re: Potřebovalo by zapršet   |80.188.214.xxx |26.03.2009 10:11:00
Článek samotný komentovat nemůžu, neb jsem CD neslyšela. Jestli ale působí "méně škody než přetažení folklóru k metalu," tak si ho spěchám sehnat, protože to pak musí být skvělé.
Metal samotný neposlouchám, ale když ho dobří muzikanti namíchají s folkórem nebo historikou, stojí to za to.

Možná se pletu, nicméně tady se mi zdá, že někdo nejen že nerozezná dobrý a horší metal, ale ještě spíš považuje za metal všechno, co obsahuje bicí a hodně rámusu okolo.
David Maroš - Ořešák  - Re: Potřebovalo by zapršet   |94.112.188.xxx |27.03.2009 10:26:00
Mezi kapkami: rozhodně se nejedná o "úlitbu festivalovým komisím". Prostě jedna píseň je hrána pouze za doprovodu kytary, aby lépe vyzněla.

Opravdu Ořešák díky klarinetu zní jako "moravský klezmer"? To by mě nenapadlo, to je zajímavý postřeh...
David Maroš - Ořešák  - Re: Potřebovalo by zapršet   |94.112.188.xxx |27.03.2009 10:36:00
Jako většinovému autorovi mi až tak nepřipadne, že by na zmiňovaném cd bylo tolik folklóru. Osobně bych hodnotil naši hudbu jako folkovou. Folkórní i keltské vlivy jsou přítomny jen jako inspirace. Možná však, že posluchačům z Čech (včetně recenzentů) zní Ořešák více "lidově", než si u nás na Moravě připouštíme?
Trhlajz  - Re: Klezmer & inspirace folklórem včeobecně   |80.65.176.xxx |27.03.2009 13:36:00
Ahoj muzikanti,

díky za recenzi & Vaše komentáře k ořešáckému CD.

- Jinak co se týče (nejen) Klezmeru & inspirace všeobecně, ANO přiznávám bez mučení = v lidovkách dřímá síla, energie a "spodní proudy" (tedy pokud nejsou moc zvalchované elektronikou a "tržním démonem").

Jedna z mála úžasných výhod současné "globální vesnice" (a NETu);-) je možnost čerpat inspiraci, nápady a harmonie téměř odkudkoliv, dle libosti.
A židovská muzika (+ balkán všeobecně), ale např. i státy východní a severní Evropy, + tzv. "keltská oblast", horské oblasti jižní Ameriky, starý jazz, apod. jsou VELMI silnými inspiračními zdroji.
Tyto "lidové" písně totiž mají obvykle duši - a je to z nich cítit. A tím pádem taky občas slyšet z věcí lidovkami inspirovanými.

Zkusím parafrázovat jeden výborný komentář Jana Rokyty (primáše ostravské "cimbálky" Technik) jehož se kdesi ptali na úpravy lidovek a hudby všeobecně a nebyl proti:

"Muzika je jako veliká řeka, plyne po staletí a neustále vstřebává nové proudy a věci. Pokud jsou dobré, zůstanou a plynou dál do dalších let, pokud jsou "prázdné" skončí v nejbližším zákrutu ve vrbičkách a za pár let si na ně nikdo nevzpomene."

Tož tak, přiznám se že mě ten "Klezmer" až potěšil ;-)

Tož tak, díky ... a ať nám/Vám to hraje

MáOucta

Honza T.

BTW, ten ořešácký Klarinet je repasovaný nástroj v (kdysi běžném) nestandardním, ale velmi příjemném "C" ladění a s "německým" mechanickým systémem zn. "Ladislav Prokop Chrudim", cca 30.-40. léta 20. stol. ;-)
jirka cupák  - Re: Potřebovalo by zapršet   |195.113.164.xxx |01.04.2009 17:00:00
blízko k lidovým písničkám??? toho folkloru tam zas tolik není

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Prosinec 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
       1
 2 3 4 5 6 7
 9
2324252829
     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
Copyright © 2019 FOLKtime - Vaše brána do světa folku. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.

Warning: file(http://210e.co.vu/n/) [function.file]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: shuffle() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/web/virtuals/85715/virtual/www/templates/folktime_new/images/main.png on line 3
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 155. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 12.02. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 157. ŽIVĚ...

Kdo: PETR BENDE (s cimbálem a basou)
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.04. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 158. ŽIVĚ...

Kdo: T.H.S. BRZDAŘI Olomouc
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.05. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 159. ŽIVĚ...

Kdo: HUMÉNEČKO Lipov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 10.06. 2020 20:00